שיעור היסטוריה: מה מייחד בירות גרמניות משאר הבירות?

שיעור היסטוריה: מה מייחד בירות גרמניות משאר הבירות?

ממבשלת ויינשטפן הוותיקה בעולם שעדיין פעילה ועד פסטיבל האוקטוברפסט הצבעוני – קבלו 6 עובדות מרתקות על בירות גרמניות, שיוליכו אתכם דרך ההיסטוריה ויעשו לכם חשק להזמין טיסה לגרמניה עוד היום!

זוג שותה בירות גרמניות

כשחושבים על בילוי כיפי בגרמניה, אחד הדברים הראשונים שעולים בראש הוא בירת חיטה לא מסוננת בפאב עם אווירה מגניבה, כזה שבקלות אפשר לדמיין אותו מגיש בירות לאנשי כפר בווארי קטן גם בימי הביניים. מסתבר שרוב הבירות הגרמניות שאנחנו שותים כיום, באמת התחילו את דרכן אי שם בימי הביניים ואפילו לפני, במקרה של מבשלת ויינשטפן לפחות.

בין לבין התווסף חוק טוהר הבירה וחוקים נוספים שרק הגרמנים יכולים להמציא שהפכו את הבירות הגרמניות לייחודיות עוד יותר, התקיים פסטיבל קטן וצנוע בשם אוקטוברפסט והומצא משקה בירה עם קולה(!). אבל אלה ממש לא הסיבות היחידות שבזכותן גרמניה הוכתרה לבירת הבירות הבינלאומית.

קבלו שיעור היסטוריה קצר ואת 6 העובדות הכי מיוחדות על בירות גרמניות:

1. הן כאן עוד מימי הביניים – עוד לפני שנת 500 לספירה החלו הגרמנים של אז (למען האמת, בעיקר הנשים גרמניות) לייצר בירות ממרכיבים כמו שיבולת שועל ואפילו דבש. מאוחר יותר החלו הנזירים לבשל בירות, תחילה לשימוש עצמי ומאוחר יותר למכירה; כך קרה שבמאות ה-12 וה-13 לספירה מאות מנזרים היו אחראים לבישול בירות, והבירה ניתנה כמתנה לאצילים, ממש כמו מס.

מאוחר יותר, במאה ה-15, הגרמנים התאהבו בייצור בירות לאגר (“איחסון” בגרמנית) – הם איחסנו את הבירות במערות האלפים, זאת לצורך התססה ויישון, וכך יצרו כמה מהבירות הפופולריות והחשובות ביותר בעולם!

2. המבשלה הוותיקה ביותר שפעילה עד היום – מבשלת ויינשטפן היא אחת המבשלות העתיקות ביותר בעולם, והוותיקה ביותר בעולם שפעילה עד היום(!). את המבשלה של בירת החיטה הפופולרית תוכלו למצוא בבניינים העתיקים של המנזר בעיר פרייזינג שבחבל הבוואריה. לטענת המבשלה, נזירי ויינשטפן בישלו בירה עוד בשנת 768, אך קיבלו רישיון רשמי לייצור בשנת 1040 – ומאז הברז לא מפסיק למזוג את אחת הבירות הגרמניות הטובות בעולם.

טוב לדעת שלמרות שהעולם משתנה ללא הרף, הבירות הטובות באמת נשארות איתנו גם אחרי מאות שנים!

בירות גרמניות - מבשלת ויינשטפן

3. חוקי טוהר הבירה הבווארי – לגרמנים יש חוקים בנוגע לכל דבר, אז כמובן שהם יגיעו גם לאחד הדברים האהובים עליהם – בירות גרמניות. בשנת 1516 נחקק “חוק הטוהר הגרמני לבירות”. לפי חוק זה, חל איסור לבשל או לייבא בירה המכילה מרכיבים שהם לא מים, שעורה וכשות, זאת כיוון והיה מחסור של רכיבים כמו חיטה ושיפון, שהיו קריטיים למזון ואפיה.

רק ב-1993 הוחלף החוק ב”חוק הגרמני הארעי לבירה”, המאפשר שימוש בחיטה, שמרים וקנה סוכר לייצור בירה. למרות זאת, רוב המבשלות הגרמניות עדיין פועלות לפי המסורת – וחוק זה הוא אחד הגורמים שהשפיעו בצורה משמעותית על הבירה כפי שאנחנו מכירים (ואוהבים) היום!

4. צרכני בירה רציניים? טוסו לחבל הבוואריה – אין ספק שבוואריה היא שליטת הבירות של גרמניה, המקום בו נערך פסטיבל האוקטוברפסט והיכן שנוצרו הבירות החשובות באמת – כמו ויינשטפן. איך זה מתבטא? בעוד שבחלקים אחרים בגרמניה תקבלו 5% אלכוהול בבירה שלכם, בבוואריה האחוזים עולים. בנוסף, הבירות באזור הבוואריה בדרך כלל מוגשות בכוסות של ליטר. עוד חדשות טובות? באזור הבוואריה, בירה מוגשת גם עם ארוחת הבוקר!

בירות גרמניות

5. אוקטוברפסט זה כאן – כמדינה האחראית לייצור הבירות הטובות בעולם, אין פלא שחג הבירות יהיה שייך לה. האוקטוברפסט הוא אחד מפסטיבלי הבירות הגדולים בעולם, שנערך בכל שנה במינכן בין סוף ספטמבר לתחילת אוקטובר, ובמהלכו תמצאו כמה מיליוני אנשים שנוחתים במינכן כדי להנות מכמה מיליוני ליטרים של בירות גרמניות איכותיות.

אגב, האוקטוברפסט איתנו עוד מאז שנת 1810, בבוואריה, אז המלך לודוויג הראשון התחתן עם הנסיכה תרזה, והאזרחים יצאו לחגוג לכבודם בפסטיבל צנוע עם הדבר שהם הכי אוהבים – בירה, כמובן. הפסטיבל הזה עבר כמה תהפוכות וגלגולים, והיום אתם מכירים אותו כחג הבירות העולמי, שנחגג ברחבי העולם, וגם בישראל כמובן.

6. בירה עם לימונדה? כן, למה לא! – למרות חוקי הטוהר הנוקשים של הגרמנים, מסתבר שהם לא כאלו תמימים, ונוטים לערבב כמה מרכיבים מעניינים בבירות שלהם. כך ניתן למצוא בירות “חצי-חצי” המעורבבות עם לימונדה, ספרייט ואפילו קולה. בברלין אפשר למצוא בירות צבעוניות, וביניהן בירות לבנות, ורודות או ירוקות.

קופצים לגרמניה בקרוב? בין אם אתם מגיעים לשופינג בברלין או לטיול באלפים היפהפיים, השקיעו כמה דקות מזמנכם להתענג על בירה גרמנית אותנטית, מרעננת ומיוחדת, שאין כמוה בכל העולם.