לא רק לחובבי משחקי הכס: הצצה למסתורין של בירות המנזרים

לא רק לחובבי משחקי הכס: הצצה למסתורין של בירות המנזרים

העונה האחרונה של משחקי הכס כבר מביטה בנו מעבר לפינה, ורגע לפני שניפרד מחאליסי ומג’ון סנואו בדמעות וקינוחי אף, החלטנו ללכת ולחפש את ההשראה מאחורי ממלכת ווסטרוז וחלק מהמוטיבים החוזרים של הממלכה. גילינו שלא מעט סצנות מתוך הסדרה הכי מדוברת בעולם מראות פאבים רועשים ואפלוליים, ובהם אבירים, אזרחים ואפילו מלכים פוטנציאליים שותים בירות בספלים גדולים ומקישים לחיים.

למעשה, אחד הציטוטים הזכורים ביותר מהסדרה הוא זה של טיריון לאנסיטר, שמכריז “I Drink and I know Things”.



מסתבר שבירה היא אחת ממשקאות האלכוהול הנפוצים בווסטרוז ובערים החופשיות, ונדמה כי ג’ורג’ ר.ר. מרטין, הסופר שעומד מאחורי “משחקי הכס”, לקח הרבה השראה מהמציאות של ימי הביניים – ובאופן ספציפי, ממבשלות !הנזירים המסתוריות שעומדות מאחורי כמה מהבירות האהובות בעולם של היום

איך הכול התחיל – הצצה למבשלות המסתוריות של בירת הנזירים

במהלך ימי הביניים בירה הייתה המשקה האלכוהולי המוביל באירופה. היא בושלה בעיקר על ידי נשים ועל ידי הנזירים, שנכנסו לתמונה מתישהו במהלך המאה החמישית. בנקודה מסוימת, למעלה מ-600 מנזרים באירופה בישלו את הבירה שלהם בעצמם!

לנזירים היה עיקרון מנחה עיקרי – הם רצו לספק את כל הצרכים של עצמם מבלי להיות תלויים בעזרה מבחוץ, וגם לתמוך בקהילה המקומית שלהם. יתר על כן, לנזירים של ימי הביניים הייתה החובה לספק לצליינים (שערכו מסעות צלב) אוכל ושתייה. הודות לכך, הנזירים החלו לבשל את הבירה שלהם בעצמם.

בניגוד לבירה עד אותה עת, שהייתה מורכבת ממצרכים זולים שהיה אפשר למצוא בחווה ונזרקו לתוך הסיר (ולכן הזכירה יותר מרק עם אלכוהול), הנזירים החליטו לקחת את העבודה החדשה שלהם ברצינות, בדקדקנות וקפדנות של מבצע צבאי. הם כתבו מתכונים מדויקים ועבדו ללא הפסקה כדי לבשל את הבירה הטובה ביותר. הייתה להם גם סיבה טובה: הנזירים האמינו שהם צריכים לייצר את המוצר הטוב ביותר שאפשר, שכן הם עובדים בשביל אלוהים, והכנה של בירה שהיא פחות ממושלמת תפגע בכבודו של אלוהים!

העיצוב המקורי של מבשלות הנזירים בימי הביניים כלל 3 חדרי בישול נפרדים, שכל אחד מהם שימש לבישול של איכות שונה של בירה: חדר אחד לבירה שתימכר ללקוחות ולמטיילים, חדר שני לבירה שתינתן לעניים, וחדר שלישי יועד לבישול בירה עבור הנזירים עצמם. הנזירים בהחלט נהנו מפירות הצלחתם: כל נזיר שתה בממוצע 4 לליטר בירה ביום (!). כדי לעמוד בקצב הצריכה ההולך וגדל של הבירה, הנזירים חשבו על דרכים חדשות ליצירת בירה בכמויות גדולות. הם הוסיפו את צמח הכשות, שעזר לאזן את המתיקות מהשעורה ואף עזר לשימור הבירה לתקופה ממושכת.

ידעתם שגם בירת ויינשטפן היא בירת נזירים?


מזל שהנזירים היו כאלה מאמינים אדוקים כי הבירות שהם בישלו במנזרים בימי הביניים לפני כמעט אלף שנים מלוות אותנו עד היום ונחשבות לבירות מהטובות בעולם. קחו לדוגמה את בירת ויינשטפן האהובה, שיוצרה בעיר פרייזינג שבחבל הבוואריה, ובושלה לראשונה במנזר עתיק תחת אותו השם.


בירה גרמנית - מבשלת ויינשטפן


לטענת המבשלה, נזירי ויינשטפן בישלו בירה עוד בשנת 768 לספירה, אבל רק ב-1040 המנזר קיבל רישיון רשמי לבישול בירה והמבשלה החלה לפעול באופן חוקי. למעשה, היא המבשלה המתועדת העתיקה ביותר בעולם, ומאז ועד היום היא מייצרת את אחת הבירות האהובות בעולם.

לכבוד העונה החדשה והאחרונה של משחקי הכס (שתעלה ב-YES ביום שני, ה-15 באפריל, לפנות בוקר), אנחנו ממליצים לקרוא לכל החבר’ה, לארגן פיצות/סושי/נשנושים ואת הבירה שהכי מתאימה למעמד, רצוי ויינשטפן.

וזכרו כי הלילה אפל, ומלא בספויילרים.