7 דברים שבטוח לא ידעתם על האוקטוברפסט

7 דברים שבטוח לא ידעתם על האוקטוברפסט

משהו שקשור לגרמנים, בירה וחודש אוקטובר – זה ככל הנראה כל מה שאתם יודעים על פסטיבל הבירה הגדול בעולם, והגיע הזמן לרענן את הידע


הקיץ מאחורינו, החגים גם אוטוטו נגמרים והחיים הולכים להיכנס לשגרה, וגם במינכן שבגרמניה מסתמנת רגיעה והתאוששות מאחד האירועים הגדולים והשמחים המתקיימים בה בתקופה הזאת בכל שנה. למשך שבועיים וקצת מתקיים בה האוקטוברפסט, יריד האוכל הגדול בעולם שממזמן חצה את גבולות העיר הבווארית ומצוין בקרב חובבי בירה ברחבי העולם, וכן, גם בישראל.

רגע אחרי שהסתיים באופן רשמי (למרות שבישראל חוגגים אותו גם לאורך כל אוקטובר), החלטנו לשתף אתכם בעובדות מעניינות שסביר להניח שאתם לא יודעים על האוקטוברפסט. למה? כדי שבפעם הבאה שתשבו עם החברים לבירה, במקום להיות שיכורים ולאכול להם את הראש עם שטויות, תוכלו להיות שיכורים וללמד אותם דבר או שניים. 

אז שבו בנחת, קחו לגימה של הבירה האהובה עליכם ובואו נתחיל:


הפסטיבל מתחיל בעצם בספטמבר

נכון ששם הפסטיבל מרמז על החודש שבו הוא נערך, אבל למעשה הוא מתחיל באמצע חודש ספטמבר ומסתיים בתחילת אוקטובר. בשנת 1810, השנה הראשונה בה התקיים האוקטוברפסט, הסיבה הרשמית למסיבה הייתה החתונה המלכותית של נסיך הכתר של בוואריה עם הנסיכה תרזה. באירוע הוגשו בירות בוואריות ועם השנים החגיגה השתדרגה והתווספו דוכני אוכל, תהלוכה בלבוש בווארי מסורתי ועוד. בשל העובדה שבאוקטובר מזג האוויר מתחיל להתקרר ובספטמבר עוד נעים – הוחלט להקדים את הפסטיבל בשבועיים כדי שההמונים יצליחו ליהנות מבלי לסבול מהקור.

הבירות המוגשות בו חזקות יותר

שש מבשלות בוואריות בלבד מגישות את הבירות בפסטיבל עצמו, והן מיוחדות ומיוצרות במיוחד עבורו. אחוז האלכוהול בהן הוא גבוה באופן יחסי (6.5% בממוצע) והן מוגשות בכוס זכוכית קלאסית וגדולה הנקראת מאס והיא מכילה 1 ליטר של בירה. גם מבשלות מפורסמות שאינן מגישות בפסטיבל – יש מקום רק למבשלות המקוריות שהגישו בפסטיבל המקורי – מוציאות בתקופה זו מהדורה מוגבלת של בירות. מבשלת ויינשטפן, לדוגמה, הוציאה את ה-Festbier ואת ה-Braupakt הלא מסוננות והחזקות באופן יחסי ויש מי שמחכים להן בכל שנה.


באופן לא מפתיע, הפסטיבל משך אליו סלבס לאורך השנים

אנחנו יודעים שלא ציפיתם לזה, אבל המדען והפיזיקאי המפורסם ביותר, אלברט איינשטיין, פקד את האוקטוברפסט ב-1901 בתור…חשמלאי! הוא תפקד כאיש תחזוקה לאחד האוהלים המרכזיים בפסטיבל ועשה זאת תמורת תשלום כמובן. דמות ידועה נוספת ששמה נקשר בפסטיבל היא פריס הילטון, שהפכה לפרסונה נון גרטה לאחר שב-2006 הגיעה אליו כדי לפרסם מותג יין ועשתה זאת בלבוש לא צנוע במיוחד. לא ברור מה הרגיז יותר את הגרמנים אבל מאז היא לא מורשת כניסה לאירוע.

אסור להתחיל לשתות מבלי לקבל רשות

החגיגה מתחילה רק כאשר ראש עיריית מינכן מוזג בירה מהחבית לתוך כוס המאג שלו ומכריז בקול: “O’zapft is!” שזה בתרגום חופשי – “הבירה נמזגה מהחבית”. זאת יריית הפתיחה של הפסטיבל ולאחריה כולם יכולים להתחיל גם הם לשתות.

האוקטוברפסט במספרים

בכל יום מימי האוקטוברפסט מבקרים בו כחצי מיליון חובבי בירה, כאשר הממוצע לשתייה לכל אחד מהם הוא 2.5 ליטר בירה ביום. מספר האוהלים בפסטיבל עומד על 14 ובהם בין 2,000-11,000 מקומות ישיבה בשטח שמתפקדים כבירגארדן ענקי.


המטבח הבווארי מקבל מקום של כבוד בפסטיבל

אז מה זה בעצם אוכל בווארי מסורתי? כנראה כל דבר שמרפד את הקיבה טוב כהכנה לפני הבירה: דגים, נקניקיות ממגוון סוגים, שפצלה גבינה, זנב שור ועוף צלוי. בין 14 אוהלי הפסטיבל תוכלו למצוא מנות מהמגוון העשיר הזה לצד הופעות חיות של להקות שמנגנות מוזיקה בווארית מסורתית וכמובן – בירה.

גם בישראל חוגגים כמו במינכן, כמעט

למי שרוצה לחוות קצת מהקסם הבווארי אבל נבצר ממנו להגיע למינכן, מחכים כאן שלל ברים וביר גארדנים ברחבי הארץ עם תפריטים מיוחדים לאוקטוברפסט. מבשלת ויינשטפן, כמו שכבר ציינו למעלה, מוציאה בירות לימטד אדישן המוגשות גם בישראל (בירת לאגר ובירת חיטה בהירה) והיא באה הכי טוב עם מנות מיוחדות מהמטבח הגרמני המסורתי. לצד הדרינק והאוכל גם האווירה הופכת לחגיגית יותר, והברים בישראל מאמצים מנהגים הישר מהאוקטוברפסט: דוכנים עם כרטיסי גירוד נושאי פרסים, עמדות צילום באווירת הפסטיבל, הופעות ומוזיקה גרמנית ועוד.