קיצור תולדות הפרעצל: מהמנזרים של אירופה ועד האוקטוברפסט הבווארי

קיצור תולדות הפרעצל: מהמנזרים של אירופה ועד האוקטוברפסט הבווארי

אין הרבה דברים שהם קונצנזוס מוחלט בעולם, אבל אנחנו חושבים שמצאנו אחד: הוא קשה מבחוץ ורך מבפנים, מקושט במליחות עדינה, מפיץ ריח משכר ומוגש לצד בירה גרמנית קרה ותוספות מעוררות תיאבון כמו חמאה, גבינות וקינמון. לכבוד יום הפרעצל (כן, זה דבר אמיתי), אנו חוגגים את המאכל עם השם שהכי כיף להגיד

חוגגים את יום הפרעצל

יום הפרעצל הבינלאומי נחגג מדי שנה ב-26 באפריל ומביא לנו יום שלם של פסטיבל בווארי שמח וקליל לצד בירות גרמניות קרות. לכבוד היום המיוחד החלטנו לחזור קצת אחורה – אל המנזרים של אירופה לפני למעלה מאלף שנים, שהביאו לנו את הפרעצל האהוב כל-כך היום. אם הייתם ממעריצי הסדרה “המשרד”, אתם בטוח יודעים מה זה לחכות 364 ימים עד ליום הפרעצל.

איך בא הפרעצל לעולם?

שורשי הפרעצל נעוצים בדרום אירופה, והאמונה חלוקה בנוגע למוצאו הגיאוגרפי – בין אם בגרמניה, בחבל אלזס שעל גבול גרמניה-צרפת או בכלל באיטליה. כך או כך, השמועה החמה ביותר גורסת כי הפרעצל (שנקרא אז “ברציולה”) הומצא על ידי נזיר איטלקי בשנת 610 לספירה, שעיצב את צורתו לפי צורת התפילה הנוצרית המקובלת, במהלכה משלבים את הידיים ומצמידים לחזה.

לפי אמונה זו, פינות הפרעצל מסמלות את האב, הבן ורוח הקודש. הפרעצל הומצא כפרס לילדים המצטיינים בתפילות בכנסיות, וניתן לתלמידים שהצליחו לזכור בעל פה את הפרקים הקדושים או סתם כצ’ופר לילדים לאחר סיום התפילה.

יום הפרעצל

מאז אותם ימים הפרעצל נדד ברחבי אירופה, וצבר פופולריות גדולה בעיקר בגרמניה, שם נקרא “ברצל” או “פרעצל”. את הפופולריות הגדולה של הפרעצל אפשר לראות בציורים מימי הביניים, בשלטי מאפיות בגרמניה ואפילו בטקסי חתונה שווייצרים במאה ה-17.

אגדה משעשעת אחרת גורסת כי אופה שהורשע בגניבה קיבל דרך משעשעת לביטול גזר הדין: אם יוכל ליצור לחם מיוחד, דרכו ניתן לראות את השמש שלוש פעמים, גזר הדין יתבטל. האופה חשב קצת מחוץ לקופסה, ויצר את צורת הפרצעל המחוררת ששיחררה אותו מעונשו.

הקשר הקוסמי בין הפרעצל לבירת ויינשטפן

הפרעצל מזוהה מאוד עם תרבות הבירה הבווארית ועם מסורת השתייה הגרמנית, ולמעשה נחשב כמאכל גרמני לאומי לכל דבר. עם גלגול השנים נוצר מנהג רותח של צריכת בירה קרה לצד פרעצל חם, שנחשב לחטיף טרי, מלוח ומצמיא, שמשתלב נהדר עם בירת החיטה. בכל ביר-גרדן שמכבד את עצמו תמצאו בירות חיטה קרות ומצוינות כמו הויינשטפן לצד פרצעלים חמים מהתנור, תחת השמיים הבהירים ובאווירה קלילה ולא מחייבת – בילוי רגוע הנחשב לבילוי בווארי קלאסי בימי קיץ בגרמניה.

חוגגים עם ויינשטפן לכבוד יום הפרעצל

אפרילפסט – האוקטוברפסט החדש

אם אתם לא רוצים לחכות לאוקטוברפסט כדי ליהנות מאווירה בווארית גרמנית אמיתית ומבירות קלילות לצד פרעצל חם, כדאי שתדעו שיום הפרעצל השנתי נותן חווית אוקטופרבסט כמעט מדויקת. יום הפרעצל השנתי מעניק חווית “מיני אוקטוברפסט” בביר גרדן החביב עליכם – מקומות רבים ברחבי הארץ מעניקים הנחות ומבצעים על בירות גרמניות ועל הפרעצלים, ואף מציעים אווירה קלילה של פסטיבל בווארי מסורתי. לחיים!